
2-4 TYGODNIE PRZED WIGILIĄ
Zakwas
3kg buraków na zakwas
4 szt liście laurowe
1 łyżka ziele angielskie
1 łyżeczka owoce jałowca
1 łyżeczka gorczyca
2 główki czosnku
3 łyżki soli kamiennej
Wstawić buraki na zakwas min dwa tygodnie przed użyciem. Umyć i pokroić buraki. Umieścić w dużym słoiku, garnku lub innym naczyniu wraz z przyprawami. Zalać wodą i odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji. Po trzech tygodniach, usunąć szumowinę, która wytworzyła się na górze. Przecedzić przez sito. Nalać do czystej butelki lub słoika i trzymać w chłodnym miejscu do momentu użycia.
2 dni przed Wigilią
Składniki do pieczenia
5 marchewek
2 łodygi selera
1 mała bulwa selera
2 korzenie pietruszki
2 czerwone cebule
2 żółte cebule
1 por, cały
2 główki czosnku
1 jabłko
1 pigwa
Składniki do bulionu warzywnego
Seler liście, kilka
Pietruszka liście kiść
50g borowik suszony
3 liście laurowe
Ziele angielskie łyżeczka
½ łyżeczki goździki całe
1 doniczka świeżego majeranku
sól
Warzywa dokładnie umyć. Część z listy do pieczenia umieścić na blasze do piekarnika przykrytej papierem pergaminowym. Polać oliwą. Piec w temperaturze 220° przez ok 15 minut, aż nabiorą głębokiego koloru i lekko się przypalą.
Upieczone warzywa umieścić w dużym garnku z pozostałymi składnikami na bulion, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez kilka godzin. Pozostawić z dnia na dzień nie odcedzając składników.
1 dzień przed Wigilią
Wywar z buraków
3 kg buraków umyć, pokroić, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie odcedzić przez sito.
Przygotowanie Barszczu
Zakwas
Wywar z buraków
Wywar z warzyw
2 główki czosnku
Kilka sztuk suszonego borowika
1-2 papryczki piri piri
Majeranek
Wywar z buraków połączyć z odcedzonym przez sito bulionem z warzyw, dodać do smaku zakwas i posiekane drobno ząbki czosnku i majeranek. Dorzucić suszonego borowika. Doprowadzić do lekkiego wrzenia. Wyłączyć. Przyprawić do smaku lekko przestudzone, solą i pieprzem.
Podawać z raviolini wigilijnymi La Fileja. Kup teraz