Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Program Lojalnościowy

Zbieraj punkty za zakupy i zyskaj 50 złotych na kolejne zakupy w sklepie internetowym La Fileja. Więcej

Barszcz czerwony przepis 0
Barszcz czerwony

2-4 TYGODNIE PRZED WIGILIĄ

 

Zakwas

3kg buraków na zakwas

4 szt liście laurowe

1 łyżka ziele angielskie

1 łyżeczka owoce jałowca

1 łyżeczka gorczyca

2 główki czosnku

3 łyżki soli kamiennej

 

Wstawić buraki na zakwas min dwa tygodnie przed użyciem. Umyć i pokroić buraki. Umieścić w dużym słoiku, garnku lub innym naczyniu wraz z przyprawami. Zalać wodą i odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji. Po trzech tygodniach, usunąć szumowinę, która wytworzyła się na górze. Przecedzić przez sito. Nalać do czystej butelki lub słoika i trzymać w chłodnym miejscu do momentu użycia.

 

2 dni przed Wigilią

 

Składniki do pieczenia

5 marchewek

2 łodygi selera

1 mała bulwa selera

2 korzenie pietruszki

2 czerwone cebule

2 żółte cebule

1 por, cały

2 główki czosnku

1 jabłko

1 pigwa

 

Składniki do bulionu warzywnego

Seler liście, kilka

Pietruszka liście kiść

50g borowik suszony

3 liście laurowe

Ziele angielskie łyżeczka

½ łyżeczki goździki całe

1 doniczka świeżego majeranku

sól

 

Warzywa dokładnie umyć. Część z listy do pieczenia umieścić na blasze do piekarnika przykrytej papierem pergaminowym. Polać oliwą. Piec w temperaturze 220° przez ok 15 minut, aż nabiorą głębokiego koloru i lekko się przypalą.

 

Upieczone warzywa umieścić w dużym garnku z pozostałymi składnikami na bulion, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez kilka godzin. Pozostawić z dnia na dzień nie odcedzając składników.

 

1 dzień przed Wigilią

 

Wywar z buraków

3 kg buraków umyć, pokroić, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie odcedzić przez sito. 

 

Przygotowanie Barszczu

Zakwas

Wywar z buraków

Wywar z warzyw

2 główki czosnku

Kilka sztuk suszonego borowika

1-2 papryczki piri piri

 Majeranek

Wywar z buraków połączyć z odcedzonym przez sito bulionem z warzyw, dodać do smaku zakwas i posiekane drobno ząbki czosnku i majeranek. Dorzucić suszonego borowika. Doprowadzić do lekkiego wrzenia. Wyłączyć. Przyprawić do smaku lekko przestudzone, solą i pieprzem.

 

Podawać z raviolini wigilijnymi La Fileja. Kup teraz 

Komentarze do wpisu (0)

NEWSLETTER
Specjalne promocje dla subskrybentów newslettera. Zapisz się :)
Bestsellery
Pierogi ruskie  z Rusi
Pierogi ruskie z Rusi
32,00 zł
szt.
Ravioli łopatka wieprzowa
Ravioli łopatka wieprzowa
33,00 zł
szt.
Ravioli szpinak ricotta
Ravioli szpinak ricotta
33,00 zł
szt.
Ravioli z borowikiem
Ravioli z borowikiem
37,00 zł
szt.
Ravioli spianata piccante
Ravioli spianata piccante
34,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl