
Składniki:
3 szalotki
100g masła
300g świeżej śliwki
50g suszonej śliwki
200 ml porto
Sól, pieprz,
goździki 3 szt, młotkowane,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Instrukcja gotowania
Suszoną śliwkę zalać w porto i odstawić. W międzyczasie posiekać szalotkę w pióra i osoloną skarmelizować na maśle. Dodać świeże śliwki w połówkach bez pestek, smażyć aż zaczną się rozpadać. Następnie dodać namoczone suszone śliwki w porto i przyprawy. Gotować na niskim ogniu przez około godzinę aż wszystko mocno zmięknie. Podlewać wodą w razie potrzeby. Zblendować na gładką masę, doprawić do smaku. Podawać jako okrasę do ravioli La Fileja.
Polecane do:
Ravioli z dziczyzną kup teraz
Ravioli kaczka z gruszką kup teraz
Ravioli karkówka z pieczonym czosnkiem kup teraz
Ravioli burak śliwka chilli kup teraz
Ravioli marchew z chilli kup teraz
Ravioli batat z habanero kup teraz