
1. Przygotować ragu w stylu bolońskim
200g mięsa wołowego mielonego
100g mięsa wieprzowego mielonego
100g szynki parmeńskiej
1 cebula
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
Pół szklanki wina czerwonego
Pół szklanki oliwy extra virgin
1 puszka pomidorów
Pół szklanki mleka
Sól i pieprz
Drobno posiekaną cebulę, marchew oraz seler skarmelizować na oliwie. Dodać pokrojoną szynkę parmeńską, przyrumienić. Następnie dodać mięso i dusić aż odparuje wodę. Wlać wino i lekko odparować. Następnie dodać pomidory i gotować aż woda odparuje i sos zostanie zredukowany. Gotować na niskim ogniu przez około godzinę. Dodać mleka. Przyprawić.
2. Przygotować sos bechamel
W małym garnku umieścić 1 litr mleka, 100g masła i 100 mąki. Delikatnie podgrzewać i mieszać intensywnie trzepaczką aż do zagęszczenia sosu. Można dolać mleka aby uzyskać lżejszą konzystencję.
3. Zetrzeć ser parmigiano reggiano 300-400g
4. Wypakować zielone płaty lasagne La Fileja 500g
5. Natłuścić masłem naczynie żaroodporne do lasagne
Na spód naczynia wlać ¼ szklankę wody, ułożyć jedną warstwę surowych płatów lasage. Następnie wylać cienką warstwę ragu i sosu bechamel. Ułożyć kolejną warstwę makaronu i sosów i powtarzać do wyczerpania. Ostatnią warstwę zalać delikatnie ¼ szklanki wody. Posypać grubo startym serem.
Lasagne ułożyć w nagrzanym piekarniku i piec ok 30 min w temperaturze 160° do momentu roztopienia i zezłocenia górnej warstwy sera.