
Składniki:
500g swieżych kurek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra virgin
1 por
1 mała marchewka
1 rametko selera naciowego
3 ząbki czosnku
½ szklanki wytrawnego białego wina
½ l śmietany 30%
Sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Instrukcja gotowania:
Posiekać pora i delikatnie przyrumienić na maśle. Następnie dodać oliwy, marchew i seler pokrojone w kostkę. Udusić, aż wszystko nabierze koloru.
Dodać oczyszczone kurki, lekko posiekane. Gotować aż woda odparuje. Następnie dodać wino i gotować przez moment. Posolić.
Jak grzyby będą miękkie, dodać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Na koniec przyprawić pieprzem i gałką muszkatałową.
Ugotować talgiatelle La Fileja. Wrzucić na gotującą się wodę i szczypcami rozdzielać żeby się nie posklejało. Gotować przez ok 1 minutę, następnie przełożyć prosto z wody do patelni z sosem. Potrząsnąć tak aby makaron pokrył się sosem. Dodać troszkę wody z gotowania i gotować w patelni, cały czas potrząsając tak aby woda odparowała a sos połączył się z makaronem.
Wykładać na głęboki talerz, posypać startym grana padano.
Propozycje produktów La Fileja:
Tagliatelle jajeczne Kup teraz
Gnocchi wędzony czosnek kup teraz
Gnocchi pietruszkowe kup teraz
Ravioli cacio e peppe kup teraz
Raviolini szafranowe kup teraz