
Składniki
400g polędwicy wołowej
1 marchew
1 rametko selera naciowego
3 średnie cebule
200g szynki parmeńskiej
½ szklanki czerwonego wina
⅓ szklanki oliwy extra virgin
½ puszki pomidorów krojonych
Instrukcja gotowania
Pokroić warzywa w drobną kostkę. Dodać do patelni wraz oliwą. Posolić i smażyć aż mieszanka warzyw uzyska równomiernie kolor karmelu.
Pokroić szynkę parmeńską i podsmażyć razem z warzywami.
W międzyczasie pokroić wołowinę w równą kostkę. Dodać do skarmelizowanych warzyw z szynką. Smażyć aż zetnie się włókno ale nie zmieni koloru. Potrzasać patelnią w trakcie, ale nie mieszać tak aby wołowina nie puściła soku. Dodać wina. Następnie pomidory i trochę wody. Przykryć i dusić do miękkości, ok 2 - 3 godzin, na niskim ogniu.