
Składniki:
300g kasztanów jadalnych
4 uda gęsie
2 szklanki smalcu gęsiego
2+2 cebule czerwone
1 marchew, 1 rametko selera, 1 gałązka rozmarynu, główka czosnku, 1 jabłko, 1 gruszka Sól, pieprz
Pół szklanki białego wina
500g gnocchi kasztanowe La Fileja
Instrukcja gotowania:
Kasztany upiec w piekarniku. Odstawić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie obrać z łupiny.
Dwie cebule odłożyć na bok i pozostawić do późniejszego użycia.
W patelni rozgrzać smalec do ciepła, a następnie dodać pokrojone warzywa, obrane owoce w kawałkach, sól, gałązkę rozmarynu, kasztany oraz oczyszczone gęsie uda. Smalec powinien całkowicie przykryć mięso. Można dolać oliwy jeśli jest zbyt mało smalcu.
Gotować na niskim ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie.
Usunąć mięso z tłuszczu i ułożyć w naczyniu żarodpornym. Przyrumienić w piekarniku rozgrzanym do 200° dopiero przed podaniem.
Tłuszcz przelać przez sito i umieścić w osobnym naczyniu. Zachować warzywa i kasztany.
Dodać do patelni około trzy łyżki zachowanego tłuszczu. Cebulę przyrumienić do koloru brązowego. Następnie dodać zachowane warzywa i kasztany. Dolać wina i gotować przez ok dwie minuty. Zblendować. Dolewać wywaru z warzyw lub wody tak aby w trakcie blendowania uzyskać konsystencję kremu. Przyprawić pieprzem.
Gnocchi ugotować w dużej ilości osolonej wody, do wypłynięcia.
Przełożyć gnocchi do patelni z kremem z kasztanów (pół chochli na porcję). Dolać trochę wody z gotowania a następnie potrząsać patelnią tak aby gnocchi połączyły się z sosem i sos zgęstniał.
Wyłożyć na talerz i serwować wraz z zapieczonym udem gęsim.
Gnocchi kasztanowe La Fileja