
Składniki
500g mrożonych borowików
30g suszonych borowikow
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra virgin
4 duże szalotki
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
½ l śmietany 30%
Sól, pieprz, gałka muszkatałowa
500g tagliatelle tymiankowe La Fileja kup teraz
Instrukcja gotowania:
Borowiki rozmrozić. Suszone borowiki spudrować w młynku lub na maszynce do mielenia. Posiekać szalotki i delikatnie przyrumienić na maśle. Następnie dodać czosnek w plasterkach. Zanim czosnek się zrumieni, dodać borowiki, posiekane w kostkę. Gotować aż woda odparuje. Dodać puder z borowików, zamieszać i wlać wino. Gotować przez moment, aż wino odparuje. Posolić.
Jak grzyby będą miękkie, dodać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje.
Na koniec przyprawić pieprzem i gałką muszkatałową.
Ugotować talgiatelle tymiankowe La Fileja. Wrzucić na gotującą się wodę i szczypcami rozdzielać żeby się nie posklejało. Gotować przez ok 1 minutę, następnie przełożyć prosto z wody do patelni z sosem. Potrząsnąć tak aby makaron pokrył się sosem. Dodać troszkę wody z gotowania i gotować w patelni, cały czas potrząsając tak aby woda odparowała a sos połączył się z makaronem.
Wykładać na głęboki talerz, posypać startym serem grana padano.
Sos z borowików 200ml kup teraz