
Składniki
500g zielonego groszku mrożonego
3 średnie szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy w oliwek extra virgin
Świeży rozmaryn
100ml śmietanki 30%
100ml białego wina
500g kartacze z jagnięciną Kup teraz
Instrukcja gotowania
Szalotkę pokroić w piórka, posolić i skarmelizować na maśle z oliwą. Dodać czosnek w plasterkach, groszek i liście rozmarynu.
Podsmażyć na patelni, dolać wino i wodę według uznania, tak aby groszek udusił się do miękkości ale nie stracił koloru.
Dolać śmietany, gotować kilka minut, a następnie zblendować na gęsty krem.
Przyprawić solą i pieprzem. Kartacze gotować delikatnie w dużej ilości wody, na niskim ogniu, około 5 minut.
W patelni umieścić gęsty krem z groszku, rozrzedzić go wodą z gotowania kartaczy. Następnie dodać kartacze do patelni i gotować chwilę do zagęszczenia okrasy.
Podawać z posiekanym świeżym rozmarynem.
Kartacze z jagnięciną kup teraz
miłośniczka klusek
Bardzo prosty, szybki i smaczny krem. Można go zrobić po prostu jako krem z grzankami, ale równie świetnie sprawdza się jako dodatek do Kartaczy z jagnięciną. Lekki, delikatny, podbity winem z nutką rozmarynu idealnie pasuje do nich. Polecam!
Izabela Milewska
Witam serdecznie ! Na ile kartaczy wystarczy tego sosu? Potrzebuję policzyć, ile mi potrzeba składników dla 7 osób ;)