Składniki
500g białej kiełbasy surowej, bez jelit
100g boczku
3 cebule
1 marchew
1 rametko selera naciowego
1 szklanka wina białego
Pół szklanki oliwy extra virgin
Sól i pieprz
500g Pappardelle z czosnkiem niedźwiedzim La Fileja Kup teraz
Instrukcja gotowania
Bardzo drobno posiekaną cebulę, marchew oraz seler skarmelizować na oliwie. Dodać pokrojony drobno boczek i przyrumienić. Następnie dodać mięso z kiełbasy i dusić aż odparuje wodę.
Wlać wino, przykryć i gotować na niskim ogniu ok 15 minut. Większość wina powinna odparować. Przyprawić solą i pieprzem.
Ugotować pappardelle z czosnkiem niedźwiedzim La Fileja, gotować w osolonej wodzie przez około minutę. W patelni umieścić ragu z kiełbasy, około chochlę na porcję. Rozrzedzić wodą z gotowania makaronu.
Ugotowane pappardelle przełożyć do patelni z sosem bezpośrednio z garnka. Potrząsając patelnią podgrzewać ok minutę, tak aby sos lekko się zredukował a makaron dokładnie wymieszał z sosem.
Podawać w głębokim talerzu, posypane startym serem, grana padano lub podobnym. .