
Tortelli z pieczoną gęsiną
towar niedostępny
Opis
Ręcznie lepione tortelli z pieczoną gęsią, w jajecznym cieście tymiankowym.
Opakowanie 500g (3-4 porcje) zawiera około 16 sztuk produktu.
Produkt mrożony szokowo, dzięki czemu zachowuje idealną świeżość i jakość. W przypadku rozmrożenia nie zamrażać ponownie.
Składniki: mąka pszenna, pieczona gęś, jaja, jabłko, gruszka, cebula, czosnek, seler naciowy, tymianek, sól
Alergeny: pszenica, jaja, seler
Sposób przygotowania:
Zamrożone tortelli wrzucić do wrzącej i osolonej wody (ok. 3 litrów na 500g produktu). Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie na osobnej patelni przygotować okrasę. Dolać kilka łyżek wody z gotowania, a następnie przełożyć tortelli prosto z gotującej się wody na patelnię z okrasą. Potrząsać patelnią tak, aby tortelii połączyły się ze składnikami na patelni. Podgrzewać około 1 minuty do momentu zagęszczenia okrasy.
Propozycje podania:
- mus z gruszki na białym winie kup teraz
- demi glace gęsi, borówka brusznica
- palone masło, boczniak, brązowa pieczarka
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna kJ/kcal |
874,2 kJ/ 208,8 kcal |
Tłuszcz |
11,54 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,8 g |
Węglowodany |
14,2 g |
W tym cukry |
1,59 g |
Błonnik |
1,04 g |
Białko |
11,65 g |
Sól |
0,28 g |
izabela sadowska
Bardzo wyraziste w smaku, trzeba po prostu lubić gęsinę. Nuta jabłka i gruszki ładnie podbija smak pieczonej gęsiny. Mięso siekane, więc po rozkrojeniu tortellini widać jego strukturę. Dla mnie to ogromy plus. Cienkie ciasto tymiankowe podkreśla smak, ulepione pięknie, wszystkie ładne i równiutkie, gotują się bez problemu. Zrobiłam je zgodnie z propozycją podania z palonym masłem i brązową pieczarką. Godne polecenia, zwłaszcza w chłodne popołudnia czy wieczory.