Mus z szalotki na białym winie
Składniki
4 średnie szalotki
2 łyżki masła
2 dojrzałe gruszki, najlepiej konferencja
2 szklanki białego wina
Świeży tymianek
2 gruszki
50 g masła
Grana padano
Pokroić szalotkę w piórka i osoloną zrumienić na maśle w patelni. Wlać wino i gotować do redukcji o połowę.
Gruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Ułożyć płasko na blasze i polać roztopionym masłem. Piec w piekarniku w temperaturze 180° przez około 20 minut, aż lekko zmięknie i nabierze koloru. W międzyczasie pędzlować.
Szalotkę z redukowanym winem zblendować i przyprawić solą, pieprzem i lekko gałką muszkatołową.
Ugotować ravioli. W międzyczasie podgrzać chochlę musu z szalotki na 1 porcję ravioli 150g. Dodać 1 połowę pieczonej gruszki, świeżego tymianku i gotować przez chwilę. Następnie wyciągnąć gruszkę i ułożyć na talerzu.
Ugotowane ravioli dodać do patelni z musem, lekko podgrzewać i mieszać potrząsając patelnią. Wyłożyć na talerz z gruszką i przybrać świeżym tymiankiem oraz heblowanym grana padano.