Ravioli ziemniak z porem z krewetkami
Składniki:
400g krewetek z głowami w pancerzu
1 marchew, łodyga selera, główka czosnku, 1 por, cebula, pomidor
Białe wino
3 ząbki czosnku
Nać pietruszki
Oliwa z oliwek extra virgin
2 łyżki masła
500g ravioli ziemniak z porem La Fileja
Warzywa umyć i w całości, nieobrane ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić oliwą. Piec w temperaturze 200° przez ok 20 min, aż nabiorą ciemnozłotego koloru.
Krewetki rozmrozić i oczyścić. Oczyszczone odłożyć do lodówki.
Główki krewetek wraz z pancerzami włożyć do garnka, dodać upieczone warzywa i łodygi zielonej pietruszki, zalać wodą, posolić. Gotować na delikatnym ogniu przez minimum godzinę. Następnie odkryć, dolać wino i gotować intensywniej tak aby bulion został zredukowany. Wyłączyć i przecedzić. Gotować na lekkim ogniu celem dalszej redukcji.
Następnie, na patelni usmażyć krewetki na maśle i odłożyć na bok.
Ravioli wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 3 minuty. W międzyczasie dolać oliwy do patelni po krewetkach i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzać a następnie przełożyć do patelni ugotowane ravioli. Dolać troszkę wody z gotowania, łyżkę masła oraz około pół szklanki zredukowanego bulionu z krewetek na porcję ravioli 150g. Potrząsać patelnią w celu wymieszania bulionu ze skrobią.
Usunąć z patelni czosnek, dodać usmażone krewetki, lekko podgrzać razem. Następnie wyłożyć na talerze, posypując zieloną pietruszką.