Rigatoni z dorszem i pietruszką, z kremem z pieczonej papryki

Składniki:

3 czerwone papryki

Główka czosnku

4 średnie pomidory

300g dorsz filet

Oliwa z oliwek extra virgin

Garść natki pietruszki


300g rigatoni La Fileja


Rozgrzać piekarnik do 200°. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w całości paprykę, czosnek oraz pomidory. Główkę czosnku przyciąć górą. Polać oliwą. Piec do miękkości przez około 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i umieścić w garnku lub innym naczyniu, przykryć i pozostawić do przestudzenia ale nie wyziębić. Wycisnąć czosnek. Obrać ze skórki i oczyścić z nasion zarówno pomidory jak i paprykę. Soki przecedzić przez sito i odstawić na bok. Warzywa zblendować dolewając oliwę, ok 30 ml, dolać soki tak aby uzyskać żądaną konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem.


Polędwice z dorsza polać oliwą, przyprawić solą. Umieścić w piekarniku, piec w temperaturze 200° przez około 12-15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze chwilę jeśli ryba całkowicie się nie ścięła. Nie wysuszać.


Ugotować rigatoni w osolonej wodzie przez około dwie minuty. W patelni podgrzać krem z papryki. Dodać makaron prosto z garnka. Podgrzewać chwilę potrząsając patelnią. Dolać wody z gotowania dla odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć na talerz, ułożyć dorsza, posypać posiekaną pietruszką, pieprzem i skropić oliwą.