Sos śliwkowy z porto do ravioli z łopatką wieprzową
Składniki
200g szalotki
100g masła
300g świeżej śliwki
50g suszonej śliwki
200 ml porto
Sól, pieprz,
goździki 3 szt, młotkowane,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Świeży rozmaryn
500g ravioli z łopatką wieprzową La Fileja
Suszoną śliwkę zalać w porto i odstawić. W międzyczasie posiekać szalotkę w piórka i osoloną skarmelizować na maśle. Dodać świeże śliwki w połówkach bez pestek, smażyć aż zaczną się rozpadać. Następnie dodać namoczone suszone śliwki wraz z porto i przyprawy. Gotować na niskim ogniu przez około godzinę, aż wszystko mocno zmięknie. Podlewać wodą w razie potrzeby. Zblendować na gładką masę, doprawić do smaku.
Ugotować ravioli. W międzyczasie podgrzać około chochlę sosu na porcję ravioli 150 g dodając wody z gotowania. Następnie przełożyć ugotowane ravioli do patelni i wymieszać z sosem. Mieszać potrząsając patelnią do ponownego zagęszczenia okrasy. Wyłożyć ravioli na głębokim talerzu, posypać posiekanym świeżym rozmarynem oraz tartym serem grana padano.