Sos śliwkowy z porto do ravioli z łopatką wieprzową

Składniki

200g szalotki

100g masła

300g świeżej śliwki

50g suszonej śliwki

200 ml porto

Sól, pieprz,

goździki 3 szt, młotkowane,

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Świeży rozmaryn


500g ravioli z łopatką wieprzową La Fileja


Suszoną śliwkę zalać w porto i odstawić. W międzyczasie posiekać szalotkę w piórka i osoloną skarmelizować na maśle. Dodać świeże śliwki w połówkach bez pestek, smażyć aż zaczną się rozpadać. Następnie dodać namoczone suszone śliwki wraz z porto i przyprawy. Gotować na niskim ogniu przez około godzinę, aż wszystko mocno zmięknie. Podlewać wodą w razie potrzeby. Zblendować na gładką masę, doprawić do smaku.


Ugotować ravioli. W międzyczasie podgrzać około chochlę sosu na porcję ravioli 150 g dodając wody z gotowania. Następnie przełożyć ugotowane ravioli do patelni i wymieszać z sosem. Mieszać potrząsając patelnią do ponownego zagęszczenia okrasy. Wyłożyć ravioli na głębokim talerzu, posypać posiekanym świeżym rozmarynem oraz tartym serem grana padano.