Sos orzechowy do ravioli z gorgonzolą
2/3 szklanki orzechów włoskich
30 g masła
50g tartego sera grana padano
200g śmietany kremowej
Mięta
Sól, pieprz
2 porcje ravioli z gorgonzolą
Na wstępie uprażyć orzechy w piekarniku. Następnie zmielić w młynku pozostawiając garść do garniszu.
Do patelni dodać śmietanę, masło i starte grana padano. Podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączyć i wymieszać z mielonymi orzechami. Przyprawić solą i pieprzem.
Ravioli ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wyciągnąć prosto z wody i przełożyć do patelni z sosem. Dolać troszkę wody z gotowania Podgrzewać delikatnie przez około minutę potrząsając patelnią, aż ravioli dokładnie wymieszają się z sosem. Wyłożyć do głębokiego talerza. Przybrać orzechami i heblowanym grana padano. Posypać siekaną miętą.